De vergelijking van een basis, budget of voordeelhypotheek met een reguliere hypotheek valt op het gebied van hypotheekrente meestal in het voordeel van het basis, budget of voordeelhypotheek product. Deze basis, budget of voordeelhypotheken hebben over het algemeen een aantal voorwaarden en voordelen die niet altijd als voordeel zullen uitwerken. Voordat een duidelijk hypotheek vergelijk gemaakt kan worden moeten de hypotheekvoorwaarden correct worden bestudeert.

 

 

Vergelijk meerdere hypotheekbanken

Er zijn in Nederland een groot aantal hypotheekbanken en geldverstrekkers op de hypothekenmarkt actief. Deze hypotheekbanken bieden verschillende financiële producten aan die te maken hebben met geldverstrekking en financiering van de eigen woning. De voorwaarden, acceptatievereisten, mogelijkheden en kosten verschillen vaak per hypotheekbank. Hoewel koppelverkoop bij wet verboden is, kan vanuit de hypotheekofferte en hypotheekvoorwaarden een bepaalde verplichting tot afsluiten van bijproducten bestaan. Dit vloeit voort uit de vereisten die bijvoorbeeld de bank stelt op het gebied van het risico. Het vergelijk van meerdere hypotheekbanken kan gedaan worden door een tussenpersoon of hypotheekadviseur. De tussenpersoon kan vaak bemiddelen en adviseren op het gebied van producten en diensten van meerdere hypotheekbanken, verzekeraars en andere geldverstrekkers.

 

 

Hypotheekvoorwaarden

De hypotheekvoorwaarden worden altijd meegestuurd met de hypotheekofferte. Ook kan de consument op voorhand de hypotheekvoorwaarden opvragen. In de hypotheekvoorwaarden staat verschillende informatie op basis waarvan de hypotheekofferte is uitgebracht. De hypotheekvoorwaarden hebben betrekking op de debiteur (de aanvrager van de hypotheekofferte), het onderpand en de onderliggende voorwaarden van de hypotheekofferte. Niet iedere hypotheekbank heeft dezelfde hypotheekvoorwaarden. Een goed vergelijk op basis van de wensen en het toekomstperspectief is dus noodzakelijk.

 

 

Hypotheekadviseurs

Hypotheekadviseurs vergelijken kan op basis van de verschillende vergelijkende websites op internet en op basis van de referenties van het hypotheekadvieskantoor. Niet alle hypotheekadviseurs houden zich bezig met het opbouwen van een referentielijst en niet alle consumenten willen hun ervaringen delen waardoor op vergelijkingssites een vertroebeld beeld kan ontstaan. De hypotheekadviseur moet in ieder geval in het bezit zijn van het diploma en de erkenning van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs. De lijst met geregistreerde hypotheekadviseurs kan men raadplegen op de website van de SEH (Link: www.seh.nl). Het kantoor waarvoor de hypotheekadviseur werkzaam is moet een inschrijving in het register van de Autoriteit Financiële Markten hebben. Dit register is te raadplegen op de website van de AFM (Link: www.afm.ml).