De variabele hypotheekrente is de laagste rente die de consument kan worden aangeboden bij het afsluiten van een hypotheek. Deze lage hypotheekrente is het gevolg van het volgen van de tarieven die de Europese Centrale Bank dagelijks vaststelt voor de Euribor tarieven.

 

Maar er is een groot en raar gegeven bij de variabele hypotheekrente. Consument verwarren het Euribortarief wat door de ECB gepubliceerd wordt met het bedrag dat de bank of financieringsmaatschappij moet betalen voor het hypotheekgeld dat wordt uitgeleend aan de consument. En dat is helaas niet helemaal waar.

 

Banken en financieringsmaatschappijen moeten vermogen aantrekken om hypotheekgeld uit te kunnen lenen. Een bank heeft geen oneindig bezit. Het moet de financiering van een hypotheek ergens vandaan halen. Over het algemeen doet de bank dit door het aantrekken van spaargeld, maar ook door het uitzetten van een lange termijn funding programma.

 

Door de financieringsmethodiek van hypotheekgeld ontstaat een kloof. Consumenten kunnen hun spaargeld namelijk opnemen. Maar een hypotheek kan niet zomaar worden opgezegd.

 

Door deze alternatieve fundingmethodiek moeten geldverstrekkers de markt strak in de gaten houden. Er is echter één erg grote uitdaging. Deze uitdaging heeft betrekking op de Europese Centrale Bank die de rentevoet voor de Euriborrente bepaalt. Wanneer deze rentevoet wijzigt, zal ook de variabele hypotheekrente meewijzigen. Dit kan ernstige en negatieve consequenties hebben voor de persoonlijke hypotheek.