Het is een steeds vaker gehoord verhaal onder vijftig plussers. Woning gekocht. Hypotheekschuld volledig afgelost. Geen kinderen. Geen familie die in aanmerking komt voor de eventuele erfenis dus al het opgebouwde vervalt aan de staat. En dat terwijl u uw hele leven al keihard gewerkt heeft om vermogen op te bouwen en over elk verdiende dubbeltje al meermalen belasting heeft moeten betalen. Reken maar uit. Eerst box 1 over het inkomen, dan box 3 over het spaargeld en dan nu ook nog eens uw vermogen belangeloos afstaan aan de staat die dat weer mooi in ellenlange vergaderingen, dure zonnebrillen (vriend Bos) of een nimmer op te lossen fileprobleem stoppen. Als ze er nu iets waardevols mee zouden doen, maar nee dat is een utopie.

 

Dus wat kunt u doen? Er zijn meerdere mogelijkheden. Eén van deze mogelijkheden is uw woning zogenoemd 'opeten'. U sluit dan een hypothecaire geldlening af, met de woning als onderpand. Een deel van het hypotheekkrediet gebruikt voor het afsluiten van een direct ingaande lijfrente (hiermee wordt dan automatisch de rentelast afgedekt zodat u geen kosten voor de hypothecaire geldlening heeft) en het andere deel gebruikt u en gaat u uitgaven. Waaraan? Dat mag u zelf bepalen. Het is immers uw geld.

 

Het nadeel van deze constructie is dat uw woning niet meer van u is, de woning is volledig van de bank geworden. Maar ja, door de lijfrente constructie betaalt u ook geen rente meer. Het is dus eigenlijk een ideale situatie wanneer u zelf over uw opgebouwde vermogen wilt kunnen beschikken.