Een overlijdensrisicoverzekering en een manier van kapitaalopbouw komt regelmatig op maandelijkse basis terug. Dit kan men voorkomen, verlagen of beperken door een koopsom of eenmalige storting te doen.

 

De rente die betaald wordt voor een hypotheek kan op verschillende termijncontracten worden gebaseerd. Dit noemt men de rente vast periode. Over het algemeen geldt dat hoe langer de rente vast periode van de hypothecaire geldlening, hoe hoger de rente en dus ook hoe hoger de maandlasten van de hypotheek zullen zijn. Men kan kiezen tussen verschillende rente vast perioden variƫrend van 1 maand rentevast tot 30 jaar rentevast en veel daartussenin liggende perioden.

 

Variabele rente of Euribor rente kan vaak aantrekkelijk lijken, men moet er wel stil bij de mogelijke consequenties hiervan. Maandelijks eindigt het termijncontract van de rente. Dit wil zeggen dat in principe maandelijks een nieuw contract afgesloten kan worden. Wanneer de hypotheekrente plotseling sterk stijgt, kan het zijn dat een nieuw contract niet afgesloten kan worden omdat de vereisten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek niet overeenkomen met datgene wat de klant kan bieden. Een ideale renteconstructie kan bestaan uit een deel van de lening op basis van variabele of Euribor rente en een deel van de lening op basis van een langere rente vast periode. Deze voorbeeld verdeling kan aantrekkelijk zijn bijvoorbeeld wanneer sneller moet worden afgelost of wanneer de hypotheek is afgesloten voor een woning waarover de hypotheekrente aftrek niet van toepassing is.