De beleggingshypotheek is een van de vele hypotheekvormen die te verkrijgen is. Behalve deze vorm heb je ook nog de effectenhypotheek. Beiden hebben anderen voorwaarden en voordelen. Maar los van deze hypotheken zijn er nog veel meer vormen af te sluiten. De beleggingshypotheek wordt besproken in de rest van dit artikel. Op die manier hopen we je een beeld te schetsen van de voordelen van deze hypotheek en wat de hypotheek voor jou zal gaan betekenen.

 

 

Beleggen en een beleggingsprofiel

Je zou de beleggingshypotheek kunnen zien als een aflossingsvrije lening, gekoppeld aan een zogenaamde beleggerrekening. Maandelijks zul je rente moeten betalen, maar ook een verplichte inleg voor je beleggingsfonds. Zo beleg je het geld, in de hoop dat het meer zal worden. Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt er niks aan geld afgelost op de hypotheek. Wel betaal je iedere maand rente aan de bank. Het vermogen dat je uiteindelijk opgebouwd hebt, moet genoeg zijn om de hypotheek in zijn geheel te kunnen aflossen. Je mag zelf het risico bepalen dat je wil lopen bij deze hypotheek. Dat zal je beleggingsprofiel worden.

 

 

Maandelijkse kosten

De beleggingshypotheek mag zeker gezien worden als een flexibele hypotheek. Als je kijkt naar het oversluiten van de hypotheek of een verhuizing, is dit erg voordelig. Omdat er aan deze hypotheek geen gekoppeld verzekering is, hoef je ook geen premies te betalen. Er worden minder kosten berekend. De maandelijkse kosten blijven daardoor lager. Maar de beleggingshypotheek is er wel eentje met veel en grote risico’s, namelijk:

 

  • In het begin van de looptijd is niet te zeggen of de beleggingen die je van plan bent te gaan doen goed uit zullen pakken;
  • Je weet dus niet of je aan het einde van de looptijd over voldoende geld beschikt.

 

Het is goed om je van deze risico’s bewust te zijn voordat je deze hypotheek besluit af te sluiten. Beschik je niet over stalen zenuwen? In dat geval overweeg je beter om op zoek te gaan naar een andere hypotheekvorm.

 

 

Geen verzekering voor deze hypotheek

Bij deze vorm van hypotheken komt, juist in tegenstelling tot andere hypotheken, geen kapitaalverzekering kijken. Dat betekent dat je ook geen premie hoeft te betalen. De maandelijkse kosten bestaan enkel en alleen uit de inleg voor een beleggingsfonds en de hypotheekrente.

 

 

Keuze uit meerdere beleggingsfondsen

Banken houden van zekerheid over het terugbetalen van de hypotheek. Om die reden hebben ze een aantal vaste beleggingsfondsen uitgekozen. Daar mag je dan zelf uit kiezen. Wel houdt de bank de beleggingen nauwlettend in de gaten. Tevens zullen ze je helpen bij het maken van keuzes. Met betrekking tot de inleg van de belegging, mag je kiezen of je dit eenmalig of periodiek wil doen.

 

 

Samenvatting

Je hebt kunnen lezen dat een beleggingshypotheek een mooie hypotheek vormt. Omdat er geen verzekering hoort bij deze hypotheek, zijn de maandelijkse lasten laag te houden. En je hebt zelf aardig wat te zeggen. Wel zijn er risico’s aan de beleggingshypotheek verbonden. Daarom is het goed om voor jezelf wat wensen op een rijtje te zetten. Is deze hypotheekvorm namelijk wel zo geschikt? Je kunt een adviseur in de arm nemen. Deze is via het internet snel gevonden en bekijkt met jou de voorwaarden en voor- en nadelen van de hypotheek. Na het voeren van dat gesprek kun je altijd nog een besluit nemen. Je weet van tevoren wat je te wachten staat.