Het klinkt erg fijn. De hypotheek eerder aflossen zodat u daarna geen maandelijkse hypotheeklasten meer heeft. U mag jaarlijks tot tien procent van de hoofdsom extra aflossen zonder dat u boeterente hoeft te betalen. Als u de hypotheek veel eerder wilt aflossen dan zit u al snel boven die tien procent.

 

Hoewel er kosten verbonden zitten aan het eerder aflossen van de hypotheek is het voor veel woningbezitters een serieuze overweging. Er staan namelijk veel woningen "onder water". Dit betekent dat het leenbedrag en de executiewaarde van de woning niet meer in verhouding tot elkaar staan. U zit dan in feite vast aan het huis omdat het bij de verkoop niet genoeg geld oplevert om de hypotheek af te lossen. Daarom is nu zo snel mogelijk aflossen een goede keuze, om dit probleem voor te zijn.

 

Bij het afsluiten van de hypotheek bent u ooit langs de notaris geweest om de hypotheekakte te ondertekenen. Daarmee gaf u de geldverstrekker het recht om het pand te verkopen wanneer u niet aan de betalingsverplichting kunt voldoen. Deze inschrijving bij het kadaster verdwijnt niet automatisch wanneer u de hypotheek heeft afgelost. Het is belangrijk dat de inschrijving wordt doorgehaald. Hierbij is medewerking van de geldverstrekker vereist.