Veel kopers hebben in het verleden ervoor gekozen om maximaal fiscaal voordeel te realiseren. Vaak werd dit bereikt door de aflossing door te schuiven naar de einddatum van de hypotheek. Daarnaast werd er vaak ook massaal gekozen voor een aflossingsvrije hypotheken om de maandelijkse lasten nog verder te verlagen.

 

 

Tussentijds hypotheek aflossen

Wat voor hypotheekvorm u ook heeft gekozen, het is vaak altijd mogelijk om tussentijds extra hypotheek af te lossen. Vaak hanteren de hypotheekverstrekkers een maximum percentage van 10 tot 20 procent van de hoofdsom aan extra aflossing.

 

Aan tussentijds hypotheek aflossen zitten voor- en nadelen. Een groot voordeel van tussentijds hypotheek aflossen is dat de maandelijkse hypotheeklasten zullen gaan dalen. Een nadeel kan zijn dat het fiscaal voordeel ook kleiner zal worden, waardoor u minder hypotheekrente gaat betalen. Nog een nadeel kan zijn dat u het geĆÆnvesteerde bedrag niet later weer kunt terughalen. Het is dan ook verstandig alleen geld te gebruiken wat u echt kunt missen.

 

U kunt zich dus afvragen of het wel verstandig is om tussentijds hypotheek af te lossen. U kunt er namelijk ook voor kiezen om het geld te sparen en zo vermogen op te bouwen. Aan het einde van de looptijd kunt u alsnog ervoor kiezen om uw hypotheek voortijdig af te lossen.