Een tophypotheek is een maximale verstrekking op basis van onderpand en inkomen. Jarenlang is dit de werkwijze geweest van consumenten en hypotheekbanken. Men wilde graag eerst weten wat ze maximaal konden lenen en gingen daarmee op zoek naar een gelijkende woning. De sky was the limit en dit zorgde ervoor dat de hypotheekbank vaak nog wel een klein stukje meer wilde doen wanneer de persoonlijke omstandigheden van de klant dat toelieten. Helaas is het allemaal iets anders gelopen en is de huizenbubbel gebarsten.

 

De tophypotheek wordt nog steeds verstrekt. De maximale verstrekking is alleen wel aan banden gelegd. Zo mag er geen cent meer geleend worden dan is afgesproken in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Daarnaast letten overheid en de Autoriteit Financiële Markten steeds meer op overtredingen van deze regels. De boete voor de overtreding is niet mals en veel adviseurs en banken willen dan ook niet meer toegeven aan de wensen van de consument.

 

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor een tophypotheek doen er verstandig aan het gesprek aan te gaan met hun eigen huisbank. Deze bank weet namelijk exact wat er speelt binnen de persoonlijke en zakelijke situatie van de klant. Dat maakt het voeren van een gesprek op niveau altijd een stukje aangenamer. De huisbank kan daarbij altijd motiveren waarom een aanvraag is gedaan en hoe u als ondernemer te boek staat. De huisbank heeft inzicht in uw betalingsgedrag en het betalingsgedrag van uw klanten.

 

Wanneer het dus noodzakelijk is een tophypotheek af te sluiten doet u er verstandig aan alvorens u allerlei online hypotheekadviseurs gaat benaderen in contact te treden met uw eigen bank. Vaak is een kennismakings- of oriëntatie gesprek gratis en zodoende kunt u alle vragen stellen die u maar wilt.