Banken zijn strenger geworden in het verstrekken van hypotheken en dit uit zich ook in het bedrag dat een bank zal uitlenen voor de hypotheek. Meestal zal de bank eerst willen weten hoeveel spaargeld u zelf heeft. Het zal dan ook niet altijd gemakkelijk zijn om een tophypotheek aan te vragen. Dit is een hypothecaire geldlening van meer dan negentig procent van de executiewaarde van de woning die wordt gekocht.

 

Naast de tophypotheek is er ook de supertophypotheek. Dit is een hypothecaire lening van meer dan honderd procent van de executiewaarde. Een voorwaarde hierbij is meestal wel dat de "top" binnen vijf tot zeven jaar wordt afgelost. Een bank mag nooit meer dan 125% van de executiewaarde van de woning uitlenen.

 

 

Tophypotheek aanvragen

In eerste instantie staan banken niet direct te springen om een tophypotheek aan te bieden. Veel geldverstrekkers hebben de tophypotheek zelfs afgeschaft. Dit heeft alles te maken met de financiƫle onzekerheid waar steeds meer huishoudens mee te maken krijgen.

 

Maar als een consument zich van goede wil toont, een toereikend inkomen heeft en risicomijdend is, dan willen sommige geldverstrekkers de tophypotheek nog wel verstrekken. Het is een kwestie van zoeken naar de juiste geldverstrekker met de juiste hypotheekvorm. Een hypotheekadviseur kan u bij deze zoektocht helpen.