De overheid die vakkundig de gehele woningmarkt op zijn kop heeft gezet en de banken heeft aangezet tot het nog dieper de grond in duwen van de woningmarkt heeft een nieuwe manier gevonden om nu de volledige woningmarkt de nel om te draaien. Tophypotheken worden afgeschaft en we moeten weer terug naar de twee oude en bekende hypotheekvormen de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

 

De vraag is oprecht wat de overheid nu eigenlijk wil in tijden van crisis. Het jarenlange beleid gericht op het stimuleren van het eigenwoningbezit begint vreemde vormen aan te nemen. Steeds meer begint het erop te lijken dat de Nederlandse overheid zijn handen volledig wil terugtrekken van de burger en deze burger volledig zelfredzaam wil maken. Maar niet zonder dat hem eerst een aanzienlijke hoeveelheid belasting afhandig is gemaakt.

 

Een van de grote voordelen bij hypotheken is altijd geweest de hypotheekrente aftrek. Slimme bankiers hebben hierop producten bedacht die in plaats van tijdens de looptijd van de hypotheek iedere maand de schuld verlaagden, náást de hypotheek een kapitaal opbouwden. Voordeel: altijd maximale hypotheekrente aftrek terwijl een multiplier of sneeuwbaleffect op de spaar- of beleggings (iets lastiger maar niet onmogelijk) rekening zou ontstaan. Erg handig. Erg aantrekkelijk. Volledig in het belang van de consument. Maar dit wil de overheid niet meer. Triest. Want dit is een van de weinig manieren om op een interessante manier toch de hypotheek volledig af te lossen.

 

Wanneer u voor de keuze staat een nieuwe hypotheek af te sluiten en u wilt niet meedoen aan de massahysterie rondom beleggen, bekijkt u dan de spaarhypotheek (of zijn kleine broertje de bankspaarhypotheek) eens. Dit zijn op dit moment de meest aantrekkelijke hypotheekvormen.