Een voorwaarde voor het verkrijgen van de startershypotheek is dat het om de eerste woning gaat die gekocht wordt. In principe kun je met deze hypotheekvorm veel meer lenen dan je momenteel verdient. Bij het verstrekken van de startershypotheek gaat de bank ervan uit dat je in de toekomst meer gaat verdienen en zo later de hogere hypotheeklasten kunt betalen.

 

Aan de startershypotheek zijn allerlei voorwaarden verbonden. Ten eerste kan de bank bij het verstrekken van de startershypotheek eisen dat je je verzekeringszaken en overige bankzaken ook bij diezelfde bank onderbrengt. Ook mag je niet ouder zijn dan 35 jaar en moet je minimaal een HBO diploma of universitaire diploma hebben. Ook moet dit het eerste huis zijn dat je koopt. Verder moet de hypotheek voldoen aan de voorwaarden die bij de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) worden gesteld.

 

Om een startershypotheek aan te vragen kun je het beste contact met je bank opnemen voor hypotheekadvies. Zorg dat je te weten komt wat de lasten nu en in de toekomst zijn. Vraag naar de risico's en voorwaarden. Soms moet je ergens verplicht tegen verzekerd zijn. Je kunt ook bij andere banken informeren. Realiseer je wel dat sommige banken dan willen dat je al je bankzaken bij ze gaat regelen.