Eerste huis kopen
Het kopen van een eerste huis is een spannende aangelegenheid. Allemaal nieuwe dingen komen op uw pad. Op deze website willen wij uitleggen wat er komt kijken bij het kopen van een eerste huis en hoe de geldverstrekkers en hypotheekbank de starters hypotheek berekenen. De eerste stap wanneer u van plan bent een woning te kopen is overleg plegen met een hypotheekadviseur om te bekijken wat uw leencapaciteit is. Hoeveel u kunt lenen is natuurlijk de eerste stap bij het bepalen in welke prijsklasse u een woning kunt gaan zoeken. Nadat u bij de hypotheekadviseur bent geweest en de woning van uw dromen heeft gevonden kunt u het voorlopig koopcontract tekenen. Let hierbij wel op want het enige dat het voorlopig koopcontract voorlopig maakt is het financieringsvoorbehoud dat in het koopcontract is opgenomen. Dit financieringsvoorbehoud houdt in dat wanneer u voor een bepaalde datum de hypotheek niet rond kunt krijgen er de mogelijkheid bestaat dat u het koopcontract kosteloos kunt ontbinden. Na deze datum ontbinden kan flink in de papieren lopen omdat vrijwel altijd is opgenomen dat 10% van de koopsom als garantie moet worden gestort. Voordat u zich afvraagt waar u deze 10% van de aankoopsom vandaan moet halen kunnen wij u alvast geruststellen. Dit regelt de hypotheekadviseur voor u door het stellen van een bankgarantie. Deze bankgarantie is eigenlijk een verklaring van een bank of geldverstrekker waarin zij verklaren dat ze goed vertrouwen hebben in het hypotheek aanvraag traject en dat zij geen directe problemen zien bij de hypotheekaanvraag. Het stellen van een bankgarantie wil overigens niet zeggen dat de geldverstrekker of hypotheekbank zeker over zal gaan tot financieren.
Hypotheekadvies voor starters
De eerste keer een huis kopen is een zeer uitgebreid traject waarbij allerlei nieuwe en onbekende taferelen op uw pad komen. Zoals hierboven aangegeven houdt hypotheekadvies voor starters meer in dan alleen maar de hypotheek aan u verkopen. Een hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in het aanbieden van hypotheken aan starters op de woningmarkt zal u op voorhand inlichten over alle te ondernemen stappen in het hypotheek en aankoop traject van uw nieuwe woning. Grofweg krijgt u met de volgende personen te maken in deze volgorde: hypotheekadviseur, makelaar, verkoper, hypotheekadviseur, taxateur, hypotheek bank, steller van de bankgarantie en de notaris.
Hypotheekvormen
Er zijn een aantal hypotheekvormen waaruit u kunt kiezen. De hypotheekvormen hebben betrekking op de manier waarop u de lening wilt terugbetalen, het risico dat u bereid bent te nemen, de fiscale consequenties die naar voren komen bij de hypotheek en de hoogte van de maandlast waarmee u te maken gaat krijgen. Ook kan de hypotheekvorm van belang zijn bij het bepalen van het maximaal mogelijke leenbedrag. Hoewel wij u niet aanraden een maximale hypotheek af te sluiten, is dit wel vaak een indicatie van de mogelijkheden.
Hypotheekadvies
Wanneer u informatie wilt over de voor uw situatie meest aantrekkelijke hypotheekvorm en u wilt toetsen voor welke stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid zoals koopsubsidie of Nationale Hypotheek Garantie u in aanmerking komt, kunt u hypotheekadvies inwinnen bij een hypotheekadviseur. De hypotheekadviseur kan werkzaam zijn bij een bank of tussenpersoon. Het voordeel van het werken met een tussenpersoon is dat deze tussenpersoon meerdere geldverstrekkers en voorwaarden met elkaar kan vergelijken zodat u de juiste maatwerk hypotheek voor uw situatie zult afsluiten. Deskundig advies is zeker bij een eerste hypotheek zeer belangrijk. Vergelijk daarom aanbieders en bekijk of de adviseur waarbij u hypotheekadvies wilt inwinnen is ingeschreven in de registers van de AFM en de SEH.