Zoals in de meeste artikelen op deze website duidelijk naar voren komt, is de Euriborhypotheek (mits goed gebruikt) een erg interessante hypotheekvorm. Zeker wanneer deze hypotheekvorm slim wordt gebruikt kan de Euriborhypotheek zorgen voor lage maandlasten, een hoge kapitaalopbouw en een snelle aflossing van de hypotheek. De Euriborhypotheek biedt daarnaast de mogelijkheid om tegen relatief normale maandelijkse lasten de volledige hypotheek na dertig jaar af te betalen. En wie wil dat, in deze sombere economische tijden, nu niet.
De maandelijkse kosten die bij de consument in rekening worden gebracht voor een variabele rente of Euribor hypotheek bestaan uit rente en opslagen. Zowel de rente als de opslag kan worden aangepast.
De aanpassingen in de rente worden direct veroorzaakt door de Euriborrente die dagelijks wordt vastgesteld door een combinatie van de Europese Centrale Bank en een bankenpanel bestaande uit een groot aantal primaire banken (banken met AA+ en AAA rating).
Aanpassingen daarentegen in de kosten zijn een interne bancaire aangelegenheid. Dit heeft alles te maken met de verdienmodellen van banken, verzekeraars en andere financiële instellingen die niet zijn uitgerust om langdurige economische perioden zoals de huidige financiële crisis het hoofd te bieden.
Met name de hoge kosten voor het aantrekken van kapitaal op de geldmarkt, alsmede de verscherpte eisen die de politiek en overheid steevast blijft doorvoeren dragen bij aan een steeds hoger wordende kostenpost voor de geldverstrekker.
Het verleden toont aan dat op momenten van crisis de Euriborrente vaak gedwongen laag is (en blijft). In tijden van inflatie, of zelfs hyperinflatie, gebeurt over het algemeen het tegenovergestelde: zeer hard stijgende rentetarieven.
De renteverhoging bij Euriborhypotheken is op dit moment een reële verwachting. De rente staat zo ontzettend laag, dat een nog lager tarief vrijwel onmogelijk is. De kans dat een renteverhoging bij de Euriborhypotheek zal plaatsvinden is dan ook te verwachten.