De huidige economische omstandigheden maken lenen duur. Dit komt met name doordat de consument minder geld voor lange termijn bij banken wil parkeren. Hierdoor ontstaat schaarste en wordt geld duurder.

 

Ook de strengere eisen voor het uitlenen van hypotheekgeld die sinds 2007 zijn doorgevoerd maken het uitleenproces voor banken niet makkelijker.

 

De afgelopen maanden is duidelijk naar voren gekomen dat commerciƫle banken minder heil zien in het verstrekken van hypotheken. De hypotheekvorm die het meest in het verdomhoekje terecht is gekomen is de hypotheek waar de rente variabel is. Deze hypotheek wordt ook wel de variabele rente hypotheek of de Euriborhypotheek genoemd.

 

De grootste reden dat de hypotheken waar de rente variabel is een stijging laten zien is dat de hypotheekbank onvoldoende dekking heeft om nieuw hypotheekgeld uit te lenen. Hiermee wordt bedoelt de combinatie van een lagere rente dan de rente waarvoor de bank het hypotheekgeld moet inkopen samen met de eisen die DNB stelt voor het uitlenen van hypotheekgeld.

 

Consumenten die nu een hypotheek hebben waar de rente variabel is, hebben recent bericht ontvangen van de hypotheekbank of geldverstrekker. Het is momenteel niet meer verantwoord een variabele rente hypotheek of Euriborhypotheek te verstrekken. Om deze reden wordt de opslag die de hypotheekbank bij haar klanten in rekening brengt verhoogd.

 

Consumenten die het niet eens zijn met deze gang van zaken dienen zich te realiseren dat bij een hypotheek waar de rente variabel is het 'contract' maandelijks afloopt. De hypotheekbank is dus bij machte maandelijks de voorwaarden en de rente te wijzigen.