Geld lenen kost geld. Bij een hypotheek betaalt u, zoals bij de meeste leningen, rente. Men kan van de hypotheekrente maandelijks een deel terugkrijgen. Dit wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd. De hoogte van de hypotheekrente vóór deze fiscale aftrek wordt de bruto hypotheekrente genoemd. De hoogte van de hypotheekrente na de fiscale aftrek wordt de netto hypotheekrente genoemd.

 

De hoogte van de hypotheekrente verschilt per geldverstrekker. Een geldverstrekker kan de hoogte vaststellen aan de hand van ontwikkelingen binnen de financiële markten, de eigen mogelijkheden om geld aan te trekken en de mate van risico die met het verstrekken van de hypotheek gepaard gaat.

 

 

Vaste of variabele rente

De rente van de hypotheek kan vast of variabel zijn. Bij een vaste rente wordt de rente vastgezet voor een bepaalde periode: de zogenaamde rentevastperiode. Aan het eind van de rentevastperiode stuurt de geldverstrekker een voorstel tot verlenging van de hypotheek. Vaak gaat het dan om een hogere hypotheekrente. Oversluiten kan dan voordelig zijn. Dit kan aan het einde van de rentevastperiode kosteloos.

 

Bij variabele rente wordt de rente over het algemeen gebaseerd op het Euribor tarief en de ontwikkelingen binnen de financiële markten. Het Euribor tarief is het tarief dat Europese banken hanteren bij onderlinge geldleningen. Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Het gaat hierbij om hypotheekcontracten die slechts enkele maanden lopen. Daarna kan de hypotheek worden verlengd of opgezegd.

 

 

Hypotheekadvies

Laat u adviseren over de bruto en de netto rente van een hypotheek door een hypotheekadviseur. De hypotheekrenteaftrek is aan voorwaarden verbonden, die aan veranderingen onderhevig zijn. De hypotheekadviseur is op de hoogte van de wijzigingen in de regelgeving en kan aan de hand van uw financiën en uw persoonlijke voorkeuren op zoek gaan naar een passende hypotheek met voordelige maandlasten.