En dat is gevaarlijk. Heel erg gevaarlijk. De woningmarkt zit momenteel volledig op slot. Veel woningen staan onder water. Niet door de overvloedige regenval. Maar dat is een nieuwe benaming voor de situatie waar de hoogte van de lening die berust op de woning, hoger is dan de waarde van de woning. En er zijn volgens recente gegevens van nu.nl inmiddels enkele honderd duizenden woningen waar dit het geval is. Het afschaffen van de hypotheekrente aftrek zou op dit moment een ramp betekenen. Een groot deel van de mensen die onverhoopt met twee woningen zitten omdat ze de eerste niet verkocht krijgen, gaan onverwijld failliet. Dit is een zekerheid bij het afschaffen van de hypotheekrente aftrek. Een zekerheid waar de linkse partijen minder over nadenken.

 

Voor ondernemers is de hypotheekrente aftrek een van de weinige mogelijkheden om de belasting aan het eind van het boekjaar nog enigszins draaglijk te maken. Wat de meeste consumenten zich niet realiseren is dat de ondernemer gebruikt wordt door de overheid en belastingdienst om de meeste van de bestaande belastingen bij de burger te innen. Met het afschaffen van de hypotheekrente aftrek wordt deze groep nog verder gestraft.

 

Maar goed, de situatie is onhoudbaar. Eigenlijk kunt u maar één ding doen en dat is de hypotheek zo snel mogelijk aflossen. Zorgen dat er geen schuld meer is wanneer de hypotheekrente aftrek wordt afgeschaft. Hoe bereikt u dat zo snel? Door als de wiedeweerga een hypotheek met variabele rente af te sluiten en daarnaast een groot deel van de met dit rentevoordeel behaalde winst de hypotheekschuld te verkleinen. Versneld aflossen door slim gebruik te maken van de lage Euriborrente is dit. Denk er maar eens over na. Het kan best aantrekkelijk zijn.