Het Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, registreert in principe alleen maar consumptieve kredieten, leningen en abonnementen. Dit doet zij in opdracht van de kredietverstrekkers, waarbij voor alle geld- en kredietverstrekkers geldt dat er een verplichting bestaat leningen en kredieten met een bedrag boven de 500 euro en voor een periode langer dan 3 maanden aan te melden.

 

Pas wanneer een lening, krediet of abonnement niet tijdig wordt betaald, kan er een probleem ontstaan. Het BKR maakt in haar register een melding van een betalingsachterstand. Deze melding kan grote gevolgen hebben voor de aanvraag van nieuwe leningen, kredieten, abonnementen en zelfs een nieuwe hypotheek. De melding van deze wanbetaling blijft namelijk voor een periode van 5 jaar (nadat de wanbetaling is rechtgezet) zichtbaar in het register.

 

Hypotheken worden over het algemeen niet in het BKR register opgenomen. Pas wanneer er een achterstand ontstaat, is de geldverstrekker verplicht deze bij het BKR te melden. Dit kan behoorlijk nare gevolgen hebben voor de leningnemer. Het oversluiten van een hypotheek naar een andere geldverstrekker wordt hierbij, voor een bepaalde periode, onmogelijk.

 

Omdat een BKR registratie een ingrijpende gebeurtenis kan zijn is het verstandig, tijdig bij de geldverstrekker aan de bel te trekken. Niet alleen maakt dit u bewust van het feit dat u in actie moet komen, de geldverstrekker kan kijken of er mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld de hypotheek om te zetten naar een andere, tijdelijke betere, hypotheekvorm.

 

Niets doen en afwachten is geen goed teken. De kans dat de geldverstrekker de melding "vergeet" te doen is vrijwel onmogelijk. De melding zal dus komen, wanneer u niets doet. Actie ondernemen is daarmee noodzakelijk.