U kunt de overwaarde gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. U hoeft dan minder te lenen. Wanneer er sprake is van overwaarde is de bijleenregeling van kracht. Dit betekent dat wanneer u de overwaarde niet gebruikt, u over dit deel van de lening ook geen hypotheekrenteaftrek kunt aanvragen.

 

U kunt de overwaarde ook gebruiken voor een verbouwing. De hypotheek wordt dan verhoogd of er wordt een tweede hypotheek afgesloten. U bent wel verplicht om het geld te gebruiken voor een verbouwing. Wordt de lening gebruikt voor een bouwdepot, dan is het goed mogelijk dat u de bonnen en facturen die de verbouwing met zich meebrengen moet declareren bij de geldverstrekker, waarna u het geld pas krijgt.

 

Verder is het mogelijk om het geld die de overwaarde vertegenwoordigt te gebruiken om te sparen of te beleggen. Beleggen brengt wel risico's met zich mee.

 

De overwaarde kan ook worden gebruikt om een oudedagsvoorziening te creƫren. Dit kan op verschillende manieren. Laat u hierover adviseren door een financieel expert.