Het is goed mogelijk dat u nog geen ondernemer was ten tijde van het afsluiten van de hypotheek. Maar nu zit u aan het einde van de rentevaste periode of de huidige hypotheek past niet helemaal meer bij uw wensen. U zult dan gaan onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden die ondernemers hebben voor het oversluiten van een hypotheek.
Wilt u de hypotheek elders voortzetten, dan zult u met dezelfde zaken te maken krijgen als een startende ondernemer bij een hypotheekaanvraag. Oversluiten betekent immers elders een nieuwe hypotheek aanvragen en de oude hypotheek hiermee aflossen. En aangezien geldverstrekkers strengere voorwaarden hanteren bij de hypotheekaanvraag, is het maar de vraag of oversluiten van de hypotheek voor de ondernemer wel zo eenvoudig is.
Neem een goede hypotheekadviseur in de arm die ervaring heeft met het oversluiten van ondernemershypotheken. Deze zal u kunnen vertellen over de struikelblokken die u kunt tegenkomen bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Hij kan u adviseren over de dingen die u kunt doen om de kans op succes bij de hypotheekaanvraag te vergroten. Bijvoorbeeld een derde garant laten staan of verpanding van spaargeld.
Lukt het om de hypotheek over te sluiten, dan betaalt u wel een boete wanneer u dit tijdens de rentevaste periode doet. Dit wordt boeterente genoemd. U moet deze betalen aan de oude geldverstrekker, omdat u met het oversluiten eigenlijk het hypotheekcontract openbreekt. Doet u het oversluiten aan de rentevaste periode, dan hoeft u alleen rekening te houden met taxatiekosten, afsluitkosten en notariskosten.