Onderzoek van en bij de Kamer van Koophandel toont aan dat het merendeel van de ZZP'ers onderneemt vanuit een eenmanszaak. Dat is op zich best leuk omdat in de eerste drie jaar van het ondernemerschap een aantal fiscale voordelen bestaan. Toch is de eenmanszaak een gedrocht wanneer men kijkt naar wettelijke en persoonlijke aansprakelijkheid. Met een eenmanszaak bent u namelijk voor alles maar dan ook echt alles wat u in de onderneming uitspookt ook persoonlijk aan te spreken. En andersom ook. Privé schuldeisers kunnen de eenmanszaak aanspreken. En dat is een gegeven waar maar weinig ZZP'ers over nadenken.

 

Dit juridisch risico kan voor geldverstrekkers een reden zijn de hypotheek niet te verstrekken. Nog vervelender wordt het wanneer de ondernemer werkzaam is in een VOF. Het kan namelijk zo zijn dat de geldverstrekker ook de financiële informatie van de vennoot gaat opvragen. Dit is een gekke situatie wanneer uw ondernemingspartner niet uw levenspartner is - wat in de meeste gevallen ook zo is.

 

Maar goed, voldoende negativiteit over de ondernemingsvorm. De ondernemershypotheek voor ZZP'ers staat hier ter discussie. Wat houdt deze hypotheekvorm precies in?

 

De ondernemershypotheek voor ZZP'ers houdt rekening met de zaken die spelen bij ZZP'ers. Een en ander heeft hier betrekking op jaarstukken, juridische status, kennis en ervaring en natuurlijk het toekomstperspectief. Maar alles staat en valt bij het risico standpunt. Wanneer de aanvraag of de ondernemer zelf een te groot risico is, zal nog steeds de aanvraag worden afgewezen.