Wanneer u een hypotheek aanvraagt ziet de geldverstrekker graag vaste inkomsten. Veel standaardhypotheken zijn dan ook vooral gericht op mensen in loondienst. Bij een ondernemer is er geen garantie van inkomsten. Daarom zal het voor de ondernemer over het algemeen lastiger zijn om een hypotheek aan te vragen.

 

Een ondernemer zal voor de aankoop van een woning doorgaans minder kunnen lenen dan iemand in loondienst. Daarom is het goed wanneer de ondernemer spaargeld heeft dat kan worden gebruikt. Verder zal een ondernemer minder kunnen lenen naarmate er meer risico's met de lening gepaard gaan. Het is dan ook goed om risico's af te dekken. Bijvoorbeeld met een garantiestelling van een derde.

 

Doorgaans zal een ondernemer de jaarcijfers van de drie meest recente boekjaren moeten tonen. Ook wil de geldverstrekker vaak een Verklaring Zelfstandigen zien. Het ondernemingsplan kan worden gebruikt om de stabiliteit en de continuïteit van de onderneming in te schatten. Wat goed zal helpen zijn terugkerende inkomsten. Bijvoorbeeld maandelijkse inkomsten uit een servicecontract die klanten bij u hebben afgesloten.