Wanneer de hypotheekadviseur onafhankelijk te werk kan gaan, dan geeft dit u meer mogelijkheden dan wanneer u hypotheekadvies krijgt van de adviseur van een bank. Vaak kan deze hypotheekadviseur alleen maar bij uw eigen bank een offerte aanvragen voor de hypotheek. Dit betekent dat u niet op de hoogte wordt gesteld van een betere aanbieding elders. En dat is natuurlijk zonde als dat u veel geld zou schelen.

 

Maar hoe vindt u een onafhankelijke hypotheekadviseur? Allereerst kunt u online een zoektocht doen. Door in Google te zoeken naar de term 'hypotheekadviseur' met daarna uw woonplaats krijgt u toegang tot de contactgegevens van enkele hypotheekadviseurs in uw buurt. Om te zien of een adviesbureau in uw buurt ook echt hypotheekadvies mag geven, kunt u het register bij de AFM natrekken.

 

Soms zoekt u een hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in een bepaalde situatie. U bent bijvoorbeeld ondernemer of gaat over niet al te lange tijd met pensioen. Een dergelijke situatie vereist maatwerk. Het is verstandig om een hypotheekadviseur te zoeken die ervaring heeft met uw situatie.

 

Houd er rekening mee dat veel hypotheekadviseurs tegenwoordig een uurtarief hanteren. Sinds de afschaffing van de afsluitprovisie kunnen veel hypotheekadviseurs geen gratis hypotheekadvies meer geven.