Hypotheken die op maat worden gemaakt, zijn dan ook de normaalste zaak van de wereld. Hoewel het idee meestal hetzelfde is, zijn de mogelijkheden eindeloos. De annuïteitenhypotheek is een van die vele hypotheeksoorten. Opvallend genoeg is dit een vrij oude vorm van hypotheken.

 

 

Een annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is een vrij oude hypotheekvorm, die onder huizenkopers nog altijd erg populair is. Nog steeds wordt er gekozen voor deze vorm van hypothecaire leningen. Een van de belangrijkste kenmerken van deze hypotheek is het gelijk blijven van de bruto maandlasten. Iedere maand wordt een bedrag aan rente en aflossing betaald. De rente is voor de bank een vorm van winst, die berekend wordt over het bedrag dat nog niet is afgelost. Met betrekking tot de annuïteitenhypotheek kunnen we het volgende zeggen:

 

  • Aan het begin van de looptijd zal het bedrag voor de rente hoger uitvallen dan wat er betaald dient te worden aan aflossing;
  • Later in de looptijd zal dit andersom het geval zijn, vanwege het minder worden van de restschuld.

 

Met deze twee punten kan de annuïteitenhypotheek dus beschouwd worden als een prettige en makkelijke vorm van hypotheken.

 

 

De rente als voordeel

Het is opvallend dat vooral starters op de hypotheekmarkt kiezen voor de annuïtaire hypotheek. Zeker als zij een goede toekomst tegemoet gaan met betrekking tot hun inkomen gaan zij massaal voor deze hypotheekvorm. Ook al blijven de maandelijkse lasten langere tijd hetzelfde, de netto lasten zullen maandelijks wel hoger gaan worden.

 

 

Meegroeien met de hypotheek

In principe groeit het inkomen van de starters dus met de hypotheek mee. Deze stijging komt omdat de rente voorheen afgetrokken kan worden van de belasting. Maar met de aflossing van de hypotheek is dit niet mogelijk. Toch zal het aflossingsbedrag wel gaan toenemen. Echter, het rentebedrag neemt af. Zo betaal je aan het begin van de hypotheek veel minder dan je in de toekomst zult doen. De annuïteitenhypotheek is dus een goede optie voor starters, als hun salaris hierop aansluit.

 

 

Voordelen op een rijtje

Niet voor niks wordt de annuïteitenhypotheek nog regelmatig afgesloten. Sterker nog, dankzij de vele voordelen van deze hypotheek, worden er tal van andere (nieuwere) hypotheken ontworpen die gebaseerd zijn op de annuïteitenhypotheek.

De voordelen van de annuïteitenhypotheek op een rijtje:

 

  • De hypotheek kent lage maandlasten;
  • De hypotheek geldt als een alternatief voor vermogensopbouw, want de waarde van de hypotheek gaat in het huis zitten;
  • De hypotheek heeft wat dat punt betreft veel voordelen voor oudere mensen of mensen met gezondheidsproblemen, want dit biedt extra zekerheid;
  • De hypotheek is flexibel bij verhuizing of het overstappen naar een andere hypotheek.

 

Aan de hypotheek kleven ook enkele nadelen. Het is wel jammer dat je fiscale voordeel minder zal worden gedurende de looptijd. Netto gezien zullen de maandlasten dan ook hoger worden. Hoewel de annuïteitenhypotheek al een tijdje meegaat, zijn er intussen meerdere hypotheken met hetzelfde idee ontwikkeld. Misschien bieden die hypotheken nog wel meer voordelen.

 

Kortom; steeds meer hypotheken verschijnen bij hypotheekverstrekkers. Juist daardoor weten banken goed in te spelen op de groeiende vraag om een goede hypotheek. Want heel veel mensen willen een eigen woning kopen en moeten daar een hypotheek voor afsluiten. De annuïteitenhypotheek biedt vele voordelen. Maar deze hypotheek is lang niet de enige. Een uitgebreide verkenning kan je daarom heel goed helpen. Via het internet is er allerlei informatie over hypotheken te vinden. Zo kun je rustig een en ander met elkaar vergelijken. Een goede adviseur kan je natuurlijk ook verder helpen. Dankzij die adviseur kun je er nog zekerder van zijn dat je een goede keuze gemaakt hebt.