De financiële wereld is aan de nodige veranderingen onderhevig. Wetgeving wordt door de jaren heen verandert en ook de fiscale behandeling van bijvoorbeeld de hypotheekrente aftrek kun tussentijds worden aangepast. Dat maakt het afsluiten van een hypotheek allesbehalve een eenvoudige zaak. Het ligt daarmee in de lijn der verwachting dat een hypotheek die vandaag wordt afgesloten over 10 jaar of langer een hele andere benadering kent. En dat is lastig. Want niemand weet precies waar u op moet letten. Het is immers een toekomstverwachting.

 

Hoewel de oplossing niet bestaat kunt u wel degelijk nadenken over de toekomst en hoe u hier zo correct mogelijk mee kunt omgaan. Om aan alle onzekerheid een einde te maken kunt u in ieder geval twee stappen ondernemen. Het tijdens de looptijd van de hypothecaire geldlening aflossen van deze lening, of het afsluiten van een hypotheek met rentevastperiode voor een periode van 30 jaar. In beide gevallen kunt u tussentijds rekenen op weinig veranderingen in de behandeling van uw hypotheek.

 

Maar gelukkig zijn niet alle aanpassingen in de voorwaarden van een hypotheek negatief. Door de jaren heen is het ook regelmatig voorgekomen dat de positie van de eigenwoningbezitter verbeterde. Er zijn door de tijd heen verschillende extra en aantrekkelijke hypotheekproducten ontstaan. Een voorbeeld hiervan zijn de recente seniorenhypotheek, ondernemershypotheek en de bankspaarhypotheek.

 

Een ding is in ieder geval duidelijk. Wanneer u een nieuwe hypotheek moet afsluiten is het vrijwel zeker dat de voorwaarden anders zijn dan op het moment dat u de eerste hypotheek afsloot. Wees hierop voorbereid en neem tijdig eigen maatregelen zodat u goed voorbereid bent en niet voor verrassingen komt te staan.