Een hypotheekachterstand kan heel wat kopzorgen veroorzaken. Vaak blijkt het om een administratieve fout te gaan, maar bij ook veel huishoudens is de hypotheekachterstand structureel. Iedere deadline dat de hypotheek niet is betaald, zit u dichter bij een executieverkoop. En dat is het laatste wat u wilt, dan raakt u de woning kwijt.

 

Zodra u weet dat er problemen gaan zijn met het betalen van de hypotheek moet u dit aan de geldverstrekker laten weten. Informeert u de geldverstrekker te laat hierover, dan kan het zelfs zijn dat de geldverstrekker niet kan of wil helpen. In een vroeg stadium kunt u nog een regeling treffen met de geldverstrekker.

 

Heeft u uitzicht op een periode waarin u het financieel beter heeft? Dan kunt u een paar maanden minder hypotheek betalen. Wanneer u het financieel beter heeft loopt u de hypotheekachterstand weer in.

 

Laat u niets weten en moet de geldverstrekker u benaderen over de opgebouwde hypotheekachterstand, dan kan de verhouding opeens heel anders worden. Dossiers met een achterstand komen bij Bijzonder Beheer terecht. U begint dan brieven over de hypotheekachterstand te ontvangen. U wordt dan min of meer gedwongen om te kiezen tussen drie opties: executieverkoop, schuldsanering of een betalingsregeling.