Moet ik mijn hypotheek aflossen of niet?

Of u uw hypotheek moet aflossen is een zeer persoonlijke vraag die u alleen zelf kunt beantwoorden. Aan de hand van dit artikel zal kort worden stilgestaan bij de voors en tegens van de totale aflossing van de hypotheekschuld.

Een hypotheek is een persoonlijk product. Het is daarom lastig te bepalen wat voor u het beste scenario is. De periode in de economie waarin we ons momenteel bevinden kenmerkt zich door onzekerheid. En in onzekere tijden geldt het principe: ‘cash is king’. Vanuit deze gedachte is het verstandig contant geld in handen te houden. Anderzijds is het altijd aantrekkelijk zo weinig mogelijk schuld te hebben.

 

Wanneer u aan het begin van de hypotheekperiode staat en de volledige lening nog moet aflossen kan het interessant zijn een gedeeltelijk versneld aflossingsschema in de hypotheek op te nemen. Dit doet u door een deel van de hypotheek als variabele rente af te sluiten en dit te koppelen aan een annuïteiten hypotheek.

 

Ook als u deze vraag stelt wanneer u voldoende eigen middelen om de hypotheek direct af te lossen kan de bovenstaande mogelijkheid interessant voor u zijn. Een extreem lage variabele hypotheekrente kan ertoe bijdragen dat het rendement op uw vermogen hoger is dan deze te betalen variabele hypotheekrente.