Er bestaat een groot verschil tussen de Nationale Hypotheek Garantie, de NHG, en de verschillende verzekeringsproducten die de maandlasten kunnen dekken in geval van ziekte, ongeval, overlijden of werkloosheid.

 

Zowel de Nationale Hypotheek Garantie als de verzekeringsproducten worden in veel gevallen tegen betaling van een koopsom worden afgesloten. Bij NHG, kan de garantie zelfs uitsluitend tegen betaling van een koopsom worden gesloten. Verzekeringsproducten kunnen echter ook tegen betaling van een maandpremie worden verkocht. Omdat het risico voor de verzekeraar bij maandpremie groter is, er bestaat immers geen premieverplichting, is de maandelijkse premie opgeteld vaak fors hoger dan de koopsom.

 

Een ander groot verschil tussen de Nationale Hypotheek Garantie en de verzekeringsproducten is de dekking.

 

De Nationale Hypotheek Garantie dekt een moment waarop ‘het’ eigenlijk al te laat is. Het verschil tussen de waarde van de woning en de prijs die een woning opbrengt op een executieveiling wordt door de NHG gedekt. Wat er daarna zal gebeuren is aan de uitvoerder van de NHG, de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. De Stichting kan ervoor kiezen de restschuld kwijt te schelden. Het kan echter ook anders lopen. De Stichting krijgt dan een vordering op de oud-woningbezitter.

 

Verzekeringsproducten dekken een onzeker voorval. Dit onzekere voorval kan bijvoorbeeld overlijden, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid zijn. De Nederlandse consument staat weinig stil bij de ingrijpende gevolgen van dit soort voorvallen. En dat is op zich best vervelend. Want als men hierbij stil zou zijn, konden er maatregelen getroffen worden. Dit wil niet zeggen dat dé oplossing voor iedereen ligt in een verzekeringsproduct. Het wil wel zeggen dat een gewaarschuwd mens voor twee telt en men bijvoorbeeld een extra spaarvoorziening kan aanleggen.

 

Er zijn verschillende voorbeelden en mogelijkheden risico in de hypothecaire geldlening af te dekken. Verzekeren is er slechts één.