Hypotheekrente

Hypotheekrente is de vergoeding die op maandbasis aan de geldverstrekker moet worden betaald. Er zijn een groot aantal verschillende vormen van hypotheekrente. De berekeningsmethodiek van de geldverstrekker en het verdienmodel bepalen grotendeels de hoogte van de hypotheekrente. Banken trekken geld aan via verschillende kanalen. Door funding en matching kan worden gekeken voor welke tijdsperiode hypotheekrente kan worden aangeboden.

 

Voor specifieke hypotheken of maatwerkhypotheken is het niet altijd mogelijk de maximale hypotheek te berekenen. Enerzijds komt dit doordat de hypotheekrente verhoogd kan worden met een risico opslag. Anderzijds kan een maatwerkproduct er voor zorgen dat de aanvrager in een andere risicoklasse terecht komt waardoor een gunstiger tarief kan worden berekend.

 

 

Hypotheek aanvragen

Hypotheek aanvragen kan bij een hypotheek adviseur die werkt voor een tussenpersoon of een bank. De hypotheek adviseur helpt de aanvrager met het aanvragen van de hypotheek. Ook het berekenen van de maximale hypotheek kan door de hypotheekadviseur gedaan worden. Van belang is hierbij dat het maximale hypotheek bedrag dat bij het berekenen naar voren komt na een rentewijziging direct mee kan veranderen.

 

 

Hypotheekadvies

Hypotheekadvies gecombineerd met het berekenen van de maximale hypotheek kan gedaan worden door de erkend hypotheekadviseur. Het register van erkend hypotheekadviseurs is te raadplegen op de website van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs. Het financieel advies kantoor waar de hypotheekadviseur die het hypotheekadvies geeft werkzaam is moet daarnaast ingeschreven staan in het register van de Autoriteit Financiƫle Markten. Het AFM register is op de site van de AFM te bekijken. Het doel van de SEH en AFM is de deskundigheid en transparantie van het hypotheekadvies te bevorderen.