Lange tijd werkten hypotheekadviseurs volgens een provisiesysteem. Er werd door de hypotheekadviseurs een fors bedrag verdiend wanneer er een hypotheek werd afgesloten. Tussen de 0,5% en 1,5% van de hypotheeksom. Het gevolg hiervan was dat hypotheekadvies over het algemeen gratis werd gegeven. Tegenwoordig geldt er een provisieverbod. Hypotheekadviseurs krijgen dus geen percentage meer van de hypotheeksom.

 

De gedachte achter het provisieverbod is dat het ervoor zorgt dat de hypotheekadviseur meer voor de belangen van de klant opkomt, en minder voor zijn eigen belangen (de provisie). De plannen zijn om het provisieverbod ook door te voeren voor andere ingewikkelde financiƫle producten, zoals de uitvaartverzekering.

 

Omdat er een provisieverbod geldt kunnen hypotheekadviseurs alleen nog een vergoeding vragen voor het advies dat zij geven. Om die reden werken veel hypotheekadviseurs tegenwoordig met een uurtarief. Vraag naar het uurtarief wanneer u een afspraak maakt voor hypotheekadvies. Zo weet u wat u ervoor moet gaan betalen.