Overcreditering vindt plaats wanneer een consument in verhouding tot zijn inkomen teveel geld heeft geleend. De consument zal in dat geval nooit alle leningen kunnen terugbetalen. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is in het leven geroepen om dit te voorkomen. Het BKR houdt een administratie bij van de leningen van een consument.

 

Een BKR codering houdt in dat er in het verleden een betalingsachterstand is geweest. Het kan al gaan over iets kleins zoals een telefoonrekening die enkele jaren geleden niet een keer is betaald. Dergelijke coderingen kunnen een probleem zijn bij het aanvragen van een hypotheek.

 

De enige partij die een BKR codering kan laten verwijderen is de partij die hem heeft laten plaatsen. U zou in eerste instantie contact met deze partij op moeten nemen om te vragen of de codering verwijderd kan worden. Wanneer deze partij u niet wil helpen en het bedrag van de BKR codering is een zeer klein bedrag, dan is de straf (het niet kunnen aanvragen van een hypotheek) niet in verhouding met hetgeen er is gebeurd. U zult de hulp van een jurist kunnen inschakelen om de BKR codering te laten verwijderen.