De restschuld kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Allereerst zijn er in het verleden veel tophypotheken afgesloten. Dit zijn hypotheken waarbij de hypotheeksom een stuk hoger ligt dan de waarde van de woning. De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gezakt. Het verschil tussen de hypotheeksom en de waarde van de woning wordt zo steeds groter. Bij verkoop blijft de eigenaar met een flinke schuld zitten.

 

Daarnaast hebben veel consumenten een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. De hypotheekschuld wordt pas afgelost wanneer de woning wordt verkocht. En het is door de dalende huizenprijzen maar de vraag of het huis voor genoeg geld verkocht kan worden om de hypotheek af te lossen.

 

Koopt u een nieuwe woning, dan kunt u mogelijk de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Uw inkomen moet hiervoor wel toereikend zijn, want de maandlasten van de nieuwe hypotheek kunnen daardoor hoger zijn. Er kan geen gebruik worden gemaakt van hypotheekrenteaftrek voor het meegefinancierde deel.

 

Koopt u geen nieuwe woning, dan zit er niets anders op dan de restschuld aflossen met spaargeld of een lening af te sluiten om de restschuld mee af te lossen.