De eerste stap is dat u op zoek gaat naar een online hypotheekcalculator. Een dergelijke rekentool is vaak gekoppeld aan een bepaalde geldverstrekker. U zult dan ook merken dat iedere rekentool een iets ander bedrag als maximale hypotheek zal geven. Dit komt omdat de rentes variëren en bij een bepaalde geldverstrekker meer of minder mogelijkheden zijn met een bepaald inkomen.

 

Een goede hypotheekcalculator die de hypotheken van diverse geldverstrekkers vergelijkt is de Nationale Hypotheekbond. Niet alleen voor mensen die een woning gaan kopen is deze hypotheekcalculator interessant, ook mensen met een lopende hypotheek kunnen op de website terecht. Er is immers ook een tool te vinden dat op zoek kan gaan naar een goedkopere hypotheek - de tool neemt daarbij ook boeterentes en andere kosten die met het oversluiten gepaard gaan mee in de berekening.

 

 

Maximale hypotheek

Met een simpele rekensom kunt u zelf een ruwe schatting maken van uw maximale hypotheek. Hiervoor dient u uw jaarinkomen vast te stellen. Vervolgens vermenigvuldigt u dit jaarinkomen met 4,5. Houd er wel rekening mee dat geldverstrekkers door ontwikkelingen op de financiële markt strenger worden met het uitlenen van geld. Zo is een tophypotheek moeilijk te krijgen. Dit is een hypotheek met een leenbedrag van meer dan negentig procent van de executiewaarde van de woning.

 

Verder dient u te weten dat een bank niet meer dan 125% van de executiewaarde van de woning die u op het oog heeft aan u zal uitlenen. Het verlies wordt bij een veel hoger uitgeleend bedrag immers te groot wanneer de woning onverhoopt verkocht moet worden omdat u niet aan de betalingsverplichting kunt voldoen.

 

 

Financiële verplichting

Bij het afsluiten van een hypotheek tekent u voor een jarenlange financiële verplichting. Realiseert u zich dus dat het aanvragen van een hypotheek niet iets is dat over een nacht ijs gaat. Het is een zeer belangrijke beslissing in uw leven.