De NHG is een soort verzekering die ervoor zorgt dat u niet met een schuld blijft zitten als de woning verkocht moet worden door de bank. Dit is het geval wanneer u de hypotheek niet meer kunt betalen.

 

Wanneer u gebruik wilt maken van NHG is er een maximum gesteld aan de hoogte van de hypotheek. De totale kosten mogen niet meer bedragen dan € 320.000. Dit bedrag is tot 1 juli 2013. Dit bedrag is inclusief kosten koper, zoals notariskosten, afsluitkosten en kosten voor verbouwingen. De regering wil de maximale hypotheek met NHG verder afbouwen naar € 290.000 op 1 juli 2013 en naar € 265.000 op 1 juli 2014. Het maximum bij oversluiten is reeds € 265.000.

 

Online kunt u met een rekentool dat maximale hypotheek met NHG voor uw situatie berekenen. Zoals u hierboven al hebt gelezen verschilt dit per jaar. Het is dan ook goed om rekening te houden met de voorwaarden die aan de NHG gesteld worden in een specifiek jaar.

 

Een andere voorwaarde van de NHG is dat de woning uw hoofdverblijf moet zijn. U kunt dus geen gebruik maken van NHG bij het kopen van een recreatiewoning, woonboot, garage of stacaravan. U dient tevens een geldig identiteitsbewijs te overleggen.