Uiteraard is er een absoluut maximum dat u kunt lenen voor uw hypotheek. Dit absolute maximum zal echter verschillen per geldverstrekker. Voorwaarden van de geldverstrekker tellen mee alsmede de verschillende hypotheekconstructies die geldverstrekkers gebruiken. Via een online hypotheekcalculator, waarvan u via een zoektocht in Google enkele zult aantreffen, kunt u per geldverstrekker zien wat u daar maximaal kunt lenen. Lopende leningen zullen invloed hebben op het maximale bedrag dat u kunt lenen voor de hypotheek.

 

Er is een vuistregel waarmee u zelf een ruwe schatting van de maximale hypotheek kunt maken. U dient daarvoor uw jaarinkomen vast te stellen en te vermenigvuldigen met 4,5.

 

Daarnaast wordt er bij de berekening van de maximale hypotheek rekening gehouden met de executiewaarde van de woning - dit is de waarde die de geldverstrekker voor de woning zal vragen wanneer deze gedwongen verkocht moet worden. De executiewaarde wordt geschat op 80% tot 85% van de vrije verkoopwaarde. Meer dan 125% van de executiewaarde zal de geldverstrekker nooit aan u uitlenen. Hiervoor is het verlies voor de geldverstrekker gewoonweg te groot bij gedwongen verkoop.