Een consument met een vaste dienstbetrekking kan in de regel meer lenen dan een freelancer, uitzendkracht of een consument met een tijdelijke dienstbetrekking. Over het algemeen kunt u uitgaan van ongeveer 4,5 keer uw jaarinkomen. Daarbij moet wel de executiewaarde van de woning in de gaten worden gehouden. De woning geldt namelijk als onderpand bij de hypotheek. Meer dan 125 procent van de executiewaarde zal een hypotheekverstrekker niet aan u uitlenen. Daarvoor wilt het risico te groot.

 

Een freelancer, uitzendkracht of een consument met een tijdelijke dienstbetrekking kan minder lenen dan een consument met een vast contract. Dit door de wisselende inkomsten. Aan de hand van het inkomen van de laatste drie jaar wordt de maximale hypotheek berekend voor een freelancer, uitzendkracht of iemand met een tijdelijk contract.

 

Bij verschillende hypotheekverstrekker kan de maximale hypotheek die u kunt afsluiten variëren. Dit omdat de ene hypotheekverstrekker meer zal willen en/of kunnen uitlenen dan de andere. Daarnaast hanteren de hypotheekverstrekkers ook verschillende rentes en omdat de maandlasten betaalbaar moeten blijven, heeft uw (on)vermogen om aan de financiële verplichtingen te voldoen invloed op hoeveel u kunt lenen.

 

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan voor u veel werk uit handen nemen. Deze kan onderzoeken hoeveel u bij de verschillende hypotheekverstrekkers kunt lenen aan hypotheek.