Er bestaat zoiets als het absolute maximum wat u kunt lenen voor een hypotheek, maar dit maximum zal per geldverstrekker variƫren. Het heeft voornamelijk te maken met de voorwaarden die een geldverstrekker stelt. Een algemene vuistregel is echter wel bekend. Over het algemeen heeft men een leencapaciteit van 4,5 keer het jaarinkomen voor een hypotheek.

 

Ook de executiewaarde van het huis dat u wilt kopen speelt een rol in de hypotheekberekening. Men schat de executiewaarde op 80 tot 85% van de vrije verkoopwaarde. U zult nooit meer dan 125% van de executiewaarde van het huis kunnen lenen. Deze regel is er om de consument te beschermen tegen te grote schulden.

 

Uw maximale hypotheek zal ook afhangen van eventuele lopende kredieten. Als u al een lening heeft lopen, dan zal de maximale hypotheek voor u lager uitvallen.

 

Online bieden geldverstrekkers vaak een calculator aan om de maximale hypotheek uit te rekenen wanneer u deze bij hen zou afsluiten. Tevens zijn er steeds meer websites waar u hypotheken kunt vergelijken met uw lopende hypotheek. Zo kunt u een verstandige overweging maken tussen hoogte van het leenbedrag enerzijds en hoogte van de maandlasten anderzijds.