Een bank, verzekeringsinstituut of een hypotheekadviseur kan een berekening maken van de maximale hypotheek die u kunt aanvragen. Een hypotheek waarbij meer wordt geleend dan 90% van de executiewaarde van de woning wordt een tophypotheek genoemd. Is de lening hoger dan 100% van de executiewaarde van de woning, dan spreekt men van een supertophypotheek.

 

In eerste instantie is uw inkomen van belang bij het uitrekenen van de maximale hypotheek. Daarbij zijn overwerk, onregelmatige tijden en dergelijke vaak een onzekere factor en zal de hypotheekadviseur vooral kijken naar het inkomen dat u minimaal heeft. Wilt u extra hypotheek aflossen dan kan dat jaarlijks tot tien procent van de hypotheekschuld boetevrij.

 

Rentestanden kunnen van invloed zijn op de maximale hypotheek die u kunt aanvragen. Bij een lage rente kunt u immers meer lenen voor hetzelfde bedrag. De stuntvechters in hypotheekland kunnen vaak financiële producten aanbieden tegen lage rente. Bedenk daarbij wel dat het product in feite wordt uitgekleed en dat bij het uitkleden van een verzekering u nog altijd de dekking in de gaten moet blijven houden. Onderverzekerd zijn ligt op de loer wanneer u dit niet uitvoerig met de hypotheekadviseur bespreekt.

 

 

Geleend geld moet altijd worden terugbetaald

Wanneer het u lukt om een tophypotheek te krijgen dan moet u zich realiseren dat het geleende geld altijd moet worden terugbetaald. Daarom zult u bij een maximale hypotheek ook moeten nadenken over de aflossingsvorm. Wij zien dat de annuïteitenhypotheek steeds meer terrein wint. Bij deze hypotheekvorm vindt maandelijkse aflossing plaats, maar kan tevens in het begin van de doorlooptijd gebruik gemaakt worden van de hypotheekrenteaftrek.