In het verleden waren er slechts enkele hypotheekvormen. Dit werd mede gevoed door de eenduidige situatie van de aanvrager van de hypotheek. Het merendeel van de Nederlandse woningkopers was in loondienst en verdiende een vast salaris. De wereld is verandert. Daarmee veranderde de economie ingrijpend. Dit is onder andere naar voren gekomen in freelance werk, meer en vaker onregelmatige werktijden, ondernemerschap en (helaas) specifieke situaties zoals registraties en coderingen bij het BKR.
De maatwerkhypotheek vraagt om een nodige dosis aan creativiteit bij de hypotheekadviseur. Het is immers niet altijd even makkelijk om uw situatie volledig te matchen aan één of misschien zelfs verschillende hypotheekvormen, renteconstructies en aflossingsvarianten.
Het samenstellen van een maatwerkhypotheek is vergelijkbaar met het aanpassen van een maatpak. Duidelijkheid van beide kanten over wensen en mogelijkheden is de basis bij het advies. U zult er dan ook rekening mee moeten houden dat u volledig openheid van zaken moet geven. En dat vanaf het allereerste begin.
Steeds meer hypotheken kwalificeren als maatwerkhypotheek. Een goed voorbereid hypotheekadviesgesprek waar veel tijd en moeite aan de inventarisatie en het risicoprofiel wordt besteed is hierbij een prima begin.