Maandelijkse lasten van de hypotheek
In eerste instantie zijn er de maandelijkse lasten van de hypotheek. Die bestaat uit twee elementen: de aflossing van de schuld en de rente. Er zijn verschillende hypotheekvormen waarin de maandlasten verschillend zijn. Bepaalde hypotheekvormen bieden voordelen boven andere hypotheekvormen zoals maximaal gebruik van de hypotheekrente aan het begin van de looptijd. Pas wanneer bekend is welke hypotheekvorm wordt gebruikt en of er gebruik gemaakt kan worden van de hypotheekrenteaftrek kunnen de maandelijkse lasten van de hypotheek worden berekend.
Houd er rekening mee dat niet bij iedere hypotheekvorm de maandelijkse lasten hetzelfde zijn. maandelijkse lasten van de hypotheek naarmate de doorlooptijd verstrijkt ook verschillen. Bij sommige hypotheekvormen betaalt u aan het begin van de doorlooptijd relatief lage maandlasten, die naarmate de doorlooptijd verstrijkt hoger worden. Bij andere hypotheekvormen is dat juist andersom. Betrek zoals eerder genoemd ook de mogelijkheden van de hypotheekrenteaftrek bij de berekening.
Maandelijkse lasten van verplichte verzekeringen
Naast de hypotheeklasten heeft u als huiseigenaar ook te maken met verplichte verzekeringen. Zo eist de bank bij het verstrekken van de hypotheek vaak dat u een opstalverzekering, een overlijdensrisicoverzekering of een kapitaalverzekering afsluit. Vaak worden deze lasten vergeten in de berekening van de maandelijkse lasten bij een koopwoning. Maar toch moet u hier iedere maand voor betalen.
Maandelijkse lasten van de Vereniging van Eigenaren
Wanneer u een woning koopt is de kans groot dat u te maken krijgt met de Vereniging van Eigenaren. Deze is verantwoordelijk voor het onderhoud van het complex en andere dingen die men van belang vindt. Probeer voordat u de woning koopt ook de kosten van de Vereniging van Eigenaren in kaart te hebben.
Maandelijkse lasten van gas, water en elektra
Naast alle bovenstaande maandelijkse lasten krijgt u ook te maken met de kosten van gas, water en elektra. U kunt zelf meestal wel inschatten hoeveel u gebruikt. Echter houdt niet iedere woning even veel warmte vast dus het is altijd maar de vraag hoeveel u in de winter gaat stoken in de nieuwe woning.