Een lineaire hypotheek heeft als kenmerk dat er in de beginjaren hoge lasten zijn. Rente wordt betaald over het nog uitstaande schuldbedrag en er is sprake van een jaarlijks vaste gelijkblijvende aflossing. De hypotheekrente is aftrekbaar, maar het fiscale voordeel wordt gedurende de looptijd steeds kleiner.

 

 

Goedkope hypotheek

De lineaire hypotheek is geen goedkope hypotheek. Wel is het de meest zekere hypotheekvorm die beschikbaar is. Er is geen beleggingsrisico voor de consument en er is een duidelijk overzicht met betrekking tot de aflossing en de termijnen van de hypotheek. Consumenten op zoek naar zekerheid zijn bij de lineaire hypotheek goed op de plaats. De lineaire hypotheek heeft echter door de vele spaarhypotheken, beleggingshypotheken en levenhypotheken, die vooral gericht zijn op een zo groot mogelijk belastingvoordeel, minder interesse bij het publiek. Daarbij ontvangt de tussenpersoon voor de lineaire hypotheek minder provisie dan het geval is bij de spaarhypotheek, beleggingshypotheek en levenhypotheek.

 

 

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. De Nationale Hypotheek Garantie biedt de nodige zekerheid voor zowel de geldverstrekker of hypotheekbank en de consument. Wanneer de woning onverhoopt moet worden geveild omdat de consument de maandlast niet meer kan of wil betalen kan de Nationale Hypotheek Garantie uitkomst bieden. Wanneer bij de executieveiling de woning te weinig oplevert om de hypotheeklening af te lossen kan de Nationale Hypotheek Garantie dit verschil bijleggen. De consument heeft dan een schuld aan de Nationale Hypotheek Garantie.

 

 

Rente informatie

Rente informatie kan men opvragen bij de verschillende tussenpersonen, op internet en de landelijke media maken de hypotheekrente kenbaar. Nadeel is dat de gepubliceerde rente informatie niet altijd actueel en up-to-date is. De meest betrouwbare rente informatie is te verkrijgen bij de geldverstrekker zelf. Let op: geld lenen kost geld.