Bij de lineaire hypotheek betaalt u iedere maand even veel aan aflossing. Dit betekent dat het af te betalen bedrag afneemt in een rechte lijn wanneer we dit zouden uittekenen in een grafiek. Het rentedeel daalt wel iedere maand. Omdat het af te betalen bedrag van de lening steeds kleiner wordt, wordt er steeds minder aan rentebedrag berekend.

 

Voor de hypotheekrenteaftrek - hij bestaat gelukkig nog - is de lineaire hypotheek een ongunstige hypotheekvorm. Omdat het rentebedrag steeds lager wordt kunt u minder hypotheekrente aftrekken. Als antwoord daarop de bestaat de annuïteitenhypotheek. Daarmee kan men maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

 

 

Extra aflossen

Wilt u extra aflossen bij de lineaire hypotheek dan is het goed om het contract eens na te gaan. Meestal kunt u tot tien procent extra boetevrij aflossen. Wilt u meer aflossen dan krijgt u te maken met boeterente. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de geldverstrekker hypotheekrente misloopt als u de hypotheek eerder aflost. In het contract staat vaak dat de hypothecaire geldlening een bepaalde doorlooptijd heeft en wanneer u eerder aflost dan houdt u zich niet aan aan deze afspraak. Vandaar de boeterente.

 

Toch heeft het sneller aflossen van de lineaire hypotheek voordelen. Ten eerste bent u niet meer afhankelijk van de geldverstrekker als de hypotheek eenmaal is afgelost. Ten tweede is de lineaire hypotheek fiscaal niet echt aantrekkelijk. Wanneer de voordelen op het gebied van de hypotheekrente verder worden uitgekleed, kunt u een dergelijke hypotheek maar beter snel aflossen.