Een rechttoe rechtaan lening waarbij de berekening gemakkelijk is, is de persoonlijke lening. De consument leent een bepaald bedrag tegen een vaste rente. De looptijd en het maandbedrag staan ook vast. Zo weet de consument wat de persoonlijke lening hem of haar uiteindelijk kost. Vervroegd aflossen kan overigens wel weer extra kosten in de vorm van boeterente met zich meebrengen.

 

Het doorlopend krediet is zo flexibel dat het lastig is om te berekenen welke kosten het doorlopend krediet met zich meebrengt. De consument betaalt alleen rente over het daadwerkelijk opgenomen bedrag. Deze rente is variabel. Omdat de consument afgelost geld weer kan opnemen kan het doorlopend krediet in principe oneindig blijven lopen. Hierdoor is het alleen onder bepaalde omstandigheden te bepalen hoeveel kosten het doorlopend krediet uiteindelijk met zich zal meebrengen.

 

Bij een hypotheek is het niet alleen de hypotheekrente die bepalend is voor de maandlasten. Als er een verzekering of spaarrekening aan de hypotheek gekoppeld is, dan zorgen ook de premie voor de verzekering en de maandelijkse inleg voor de spaarrekening voor maandelijkse kosten. Het is daarom ook goed om een hypotheekadviseur te raadplegen wanneer u de exacte kosten van een bepaalde hypotheek wilt weten.

 

Lagere hypotheekrente is mogelijk. Maar vaak moet u daarvoor extra voordelen of garanties inleveren. Het is belangrijk dat de hypotheekadviseur u goed informeert over de mogelijkheden, maar vooral ook de consequenties die dit met zich meebrengt.