De aanvraag van een lening voor het kopen van een huis verloopt via de hypotheekadviseur. Deze zal een profielschets maken van uw financiƫle situatie en uw wensen. De hypotheekadviseur zal bijvoorbeeld rekening moeten houden met onderbrekingen in het inkomen, bijvoorbeeld bij een kind dat op komst is. De hypotheekadviseur is bij wet verplicht een profielschets op te stellen. Zo kan er het best passende hypotheekadvies worden gegeven.

 

Wanneer u een vast dienstverband heeft en uw inkomen is toereikend, dan kan de hypotheekadviseur voor u uitrekenen in welke prijsklasse u een woning kunt kopen. Voor mensen met een tijdelijk dienstverband of ondernemers zoals ZZP'ers of freelancers zal het lastiger zijn om een hypotheek aan te vragen. Het inkomen is bij deze mensen immers onzeker of wisselend. Vooral in economisch mindere tijden vertonen geldverstrekkers risicomijdend gedrag.

 

Een geldverstrekker zal u niet een onbeperkte hoeveelheid geld lenen. In het geval van een hypotheek speelt de executiewaarde van het onderpand mee. Een geldverstrekker zal maximaal 125% van de executiewaarde aan u lenen. Het risico wordt bij hogere bedragen immers te groot voor de geldverstrekker.

 

 

Tweede hypotheek als consumptieve lening

Wat voor mensen die al een woning hebben interessant kan zijn is de mogelijkheid om een tweede hypotheek consumptief te gebruiken. In dat geval moet uw woning overwaarde hebben. Bij een tweede hypotheek profiteert u meestal van een lagere rente dan bij een andere leenvorm.