Maximale lening berekenen

Online zijn er diverse hypotheekcalculators te vinden waar u de maximale lening voor een hypotheek kunt berekenen. Daarin zal enige variatie bestaan tussen de diverse geldverstrekkers. Dit komt door de verschillende rentes en constructies die geldverstrekkers hanteren waardoor met een bepaald bedrag verschillende mogelijkheden zijn. Een online hypotheekcalculator geeft u een goed beeld van de maximale lening die u kunt krijgen voor een hypotheek.

 

Een schatting van de maximale leencapaciteit kunt u maken met een simpele rekensom. Stel uw jaarinkomsten vast en vermenigvuldig dit bedrag met 4,5. In de praktijk zal een geldverstrekker ook de executiewaarde van de woning die u wilt kopen betrekken in de berekening. U kunt niet meer lenen dan 125% van de executiewaarde van de woning. Enerzijds is dit om de consument te beschermen tegen te grote schulden en anderzijds om het verlies van de geldverstrekker te beperken bij gedwongen verkoop.

 

 

Maandelijkse hypotheeklasten berekenen

U kunt de maandelijkse hypotheeklasten berekenen door de maandelijkse kosten van de losse componenten waar de hypotheek uit bestaat bij elkaar op te tellen. Wellicht betaalt u maandelijks alleen aflossing en rente, maar bij een aantal hypotheekvormen is er ook sprake van een verplichte verzekering waarvoor maandelijks premie moet worden betaald. Wanneer u weet uit welke componenten uw hypotheek bestaat en wat de kosten van deze componenten zijn kunt u de maandelijkse hypotheeklasten berekenen.