Geld lenen voor een huis is niet iets dat u zomaar even binnen een middagje geregeld heeft. Er gaat een heel traject vooraf aan het daadwerkelijk afsluiten van een hypotheek. In dit traject krijgt u veel te maken met de hypotheekadviseur. Met de hypotheekadviseur neemt u de mogelijkheden door. Uw financiële toestand wordt bepaald en er wordt aandacht besteed aan uw toekomstplannen.

 

Dingen in de toekomst hebben namelijk invloed op de hypotheek. Leent u bijvoorbeeld samen met uw partner geld voor een huis en is er sprake van een kinderwens, dan zal de hypotheekadviseur er rekening mee houden dat zij door zwangerschap tijdelijk minder inkomen heeft. Ook plannen voor verbouwingen aan de woning hebben invloed op de hoogte van de hypotheek. Soms kunt u later extra geld lenen hiervoor.

 

De hypotheekadviseur zal u ook iets vertellen over de verschillende hypotheekvormen. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zo is een annuïteitenhypotheek beschikt voor consumenten die de maandlasten van laag naar hoog willen zien gaan. De lineaire hypotheek is geschikt voor consumenten die van hoge naar lage maandlasten willen gaan. En zo zijn er diverse hypotheekvormen waarbij het aflossen wordt uitgesteld zoals de aflossingsvrije hypotheek, beleggingshypotheek of spaarhypotheek.

 

De hypotheekadviseur ondersteunt u bij het kiezen van een passende hypotheek. Heeft u de keuze gemaakt voor een bepaalde hypotheek, dan zal de hypotheekadviseur u helpen bij het aanvragen van de hypotheekofferte. Hierin staan de verschillende voorwaarden vermeldt. De hypotheekofferte heeft een beperkte geldigheidsduur. Wanneer u akkoord gaat zult u de hypotheekofferte dus op tijd ondertekend terug moeten sturen.

 

Daaropvolgend dient u de bewijsstukken naar de geldverstrekker te sturen. Aan de hand van deze bewijsstukken beoordeelt de geldverstrekker of de lening inderdaad aan u verstrekt kan worden. Ziet alles er goed uit, dan is het tijd voor het ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris.

 

 

Hoeveel geld kan ik lenen voor een huis?

U kunt niet onbeperkt geld lenen voor een huis. Er is een bepaald maximum aan hypotheek dat u kunt lenen. Een ruwe schatting kunt u maken door uw jaarinkomen te vermenigvuldigen met 4,5. Meestal zal de exacte bovengrens per geldverstrekker verschillen.

 

Wat in ieder geval zeker is, is dat een bank nooit meer geld aan u zal lenen dan 125% van de executiewaarde van het huis. Dit om het risico te beperken wanneer u de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. De bank kan dan namelijk een groot deel van het geld terugkrijgen door de woning te verkopen. Bij een geldbedrag van meer dan 125% van de executiewaarde loopt de bank te veel risico.