Een hypotheek met BKR is vaak alleen bij de specialistische bureaus te regelen. Een specialist in de hypotheek met BKR kredietverlening weet wat er nodig is om de geldverstrekker in te laten zien dat ook een hypotheek met BKR zonder al te veel risico verstrekt kan worden. Dit is overigens slechts in uitzonderlijke gevallen mogelijk. De specialistisch hypotheekadviseur zorgt dat de klant extra zekerheden inbrengt. Dit kan te maken hebben met extra borgstellingen of een zeer lage lening in relatie tot de waarde van de woning. De BKR hypotheek is altijd maatwerk omdat het uitgangspunt van de op de Nederlandse markt actieve geldverstrekkers is dat overkreditering moet worden voorkomen en financiering slechts plaatsvindt bij consumenten met een goede betaalmoraal.

 

Het BKR is gevestigd in Tiel en is belast met de registratie van leningen, kredieten en telefoonabonnementen. In sommige gevallen worden deze leningen, kredieten en telefoonabonnementen niet correct betaald. In geval van wanbetaling en andere vormen van betalingsonmacht wordt een melding in het centraal krediet informatiesysteem van deze achterstand gemaakt. Deze melding kan voor een geldverstrekker of telecom aanbieder een indicatie zijn om wel of geen krediet of telefoon abonnement aan te bieden. Ook bij het verstrekken van een hypotheek wordt het BKR profiel van de aanvrager van de hypotheek getoetst. Deze toetsing is leidend bij het aanvraagtraject. Bij verschillende hypotheekvormen is het niet mogelijk om met een achterstandscodering een hypotheek af te sluiten. Bij de hypotheek onder NHG gelden strenge eisen met betrekking tot het BKR profiel van de aanvrager.

 

De maatwerk oplossingen op het gebied van de BKR hypotheek zorgen in veel gevallen voor een alternatief vergoedingssysteem van de financieel adviseur. De tarifering en beloningsstructuur is vaak anders ingericht omdat de financieel adviseur voor een BKR hypotheek meer werk moet verrichten en niet zomaar bij iedere geldverstrekker terecht kan. Ook in geval de hypotheek met BKR geen doorgang kan vinden is de consument bij dit soort hypotheken vaak een vergoeding verschuldigd.