Er bestaat sinds jaar en dag een groot misverstand met betrekking tot de voordeligste hypotheek. Veel consumenten denken nog steeds dat de voordeligste hypotheek vooral het resultaat is van de laagste rente. Dit is echter door de vele bijverbanden, verplichtingen en fiscale maatregelen niet altijd het geval. De voordeligste hypotheek wordt daarmee een combinatie tussen de verschillende componenten die een hypotheek tot hypotheek maakt.

 

Om in detail te treden zullen we hier beschrijven wat de meest kosteneffici├źnte manier van hypotheekverstrekking is. De laagste hypotheek wordt daarmee voor iedereen mogelijk. Ook voor u dus. De informatie die hier verstrekt wordt kunt u gebruiken als opzet voor uw nieuwe hypotheek. Raadpleeg altijd voordat u een hypotheek afsluit een deskundig hypotheekadviseur in het bezit van alle benodigde papieren.

 

Een hypotheek bestaat uit een geldlening (waarvoor hypotheekrente betaald moet worden), een aflossing (direct of aan het einde van looptijd en daarmee indirect) en de verplichte bijbehorende verzekeringen (zoals inboedel, opstal en in veel gevallen ook de overlijdens risicoverzekering). De combinatie van deze drie componenten bepaald de hoogte van de maandlast en daarmee dus ook hoe voordelig uw hypotheek zal zijn.

 

In tegenstelling tot direct writers (banken en verzekeraars waar u direct terecht kunt voor het afsluiten van een hypotheek of verzekering) kunnen tussenpersonen met u shoppen naar de meest interessante product combinaties. Deze combinaties zorgen voor een evenwicht in kosten, premie en aflossing. In veel gevallen weegt dit ruimschoots op tegen de kosten en lasten die u in rekening worden gebracht aan hypotheekrente.

 

De moraal van dit verhaal; staar u niet blind op de hypotheekrente alleen. Er kunnen addertjes onder het gras zitten (denk onder andere aan Elq hypotheken en DSB Bank) en de voorwaarden bij vertrek zijn niet altijd de meest gunstige.