Wanneer u een huis koopt en daarvoor een hypotheek moet afsluiten, dan krijgt u te maken met hypotheken in verschillende vormen en maten. Laat u hierover goed adviseren door een hypotheekadviseur. De verschillende hypotheekvormen zijn namelijk bedoeld voor verschillende "soorten" consumenten. Bijvoorbeeld consumenten met een voorkeur voor beleggen en sparen, consumenten met een voorkeur voor maandelijks aflossen, stijgende maandlasten, dalende maandlasten, enzovoorts.

 

De hypotheekadviseur stelt een klantprofiel op van u. Daarin worden uw financiƫle situatie, uw voorkeuren en uw toekomstplannen verwerkt. Aan de hand daarvan ontstaat een advies voor een bepaalde hypotheekvorm. De hypotheekadviseur kan nu op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieding waarbij sprake is van deze hypotheekvorm.

 

De hypotheekvorm met de laagste kosten is volgens veel experts de lineaire hypotheek. Omdat er maandelijks wordt afgelost, wordt de rente die moet worden betaald al snel lager. Hierdoor dalen de maandelijkse hypotheeklasten. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om een lineaire hypotheek af te sluiten. De maandelijkse lasten bij aanvang zijn namelijk hoog en niet iedereen kan die hoge hypotheeklasten op dat moment betalen.

 

Verder is er bij andere hypotheekvormen nog voor een goedkopere hypotheek te zorgen door risico's weg te nemen. Bijvoorbeeld met garantstelling door derden of verpanding van eigen vermogen. Bij een aan de hypotheek gekoppelde verzekering kan worden gekozen voor minder dekking tegen een lagere maandpremie. Laat u hierover wel heel goed adviseren. U wilt natuurlijk niet dat een verzekering nutteloos wordt.