Redenen om de hypotheek over te sluiten

Iemand kan een hypotheek oversluiten om een aantal redenen. Een consument die geïnteresseerd is in vermogensopbouw en momenteel een aflossingsvrije hypotheek heeft, kan besluiten om de hypotheek over te sluiten naar een hypotheekvorm waarbij er maandelijkse aflossing plaatsvindt.

 

Ook kan een andere hypotheek een lagere rente bieden. Het is dan interessant om de hypotheek over sluiten. Of een andere hypotheek heeft lagere maandlasten. Als het maandbedrag aanzienlijk verschilt kan dit een goede reden zijn voor oversluiten.

 

U kunt extra geld nodig hebben voor de verbouwing van de woning. Dan wilt u de hypothecaire lening wellicht verhogen. Oversluiten kan dan noodzakelijk zijn.

 

 

Kosten van het oversluiten van uw hypotheek

Bij het oversluiten van de hypotheek breekt u in feite het contract bij de oude geldverstrekker open. Omdat u contractbreuk pleegt moet u kosten betalen, de zogenaamde boeterente. Dit is de rente die de geldverstrekker misloopt omdat u de hypotheek oversluit. U kunt contact opnemen met de hypotheekadviseur om inzicht te krijgen in deze boeterente. Daarnaast moet u bij het oversluiten van de hypotheek rekening houden met taxatiekosten, notariskosten en afsluitkosten.