Een lange tijd konden hypotheekadviseurs (een deel van het) hypotheekadvies gratis aanbieden. Wanneer er dan een hypotheek werd afgesloten, kreeg de hypotheekadviseur een percentage van de hypotheeksom. Dit lag vaak tussen de half en anderhalf procent van de hypotheeksom. Dit wordt de afsluitprovisie genoemd.

 

Hypotheekadviseurs mogen echter niet meer werken volgens het provisiesysteem. De overheid vindt dat het provisiesysteem ervoor zorgt dat hypotheekadviseurs sneller naar hun eigen belangen kijken (de afsluitprovisie) dan de belangen van de consument. Door het provisiesysteem af te schaffen en hypotheekadviseurs te dwingen te werken tegen een uurtarief, komt de hypotheekadviseur meer op voor het belang van de consument.

 

Wanneer u een hypotheekadviseur om advies vraagt, zorg dan altijd dat u op de hoogte bent van de kosten. Soms is het nog wel mogelijk om het eerste hypotheekadviesgesprek gratis te krijgen. Zorg er altijd voor dat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan en precies weet wat de kosten van het hypotheekadvies zijn.